14 Mayıs 2013 Salı

ATIK YAĞ VE GERİ DÖNÜŞÜM














1 litre Bitkisel Atık Yağ 1.000.000 litre içme suyun kirlenmesine, kanalizasyona döküldüğünde ise kanalizasyon hatlarında büyük ölçüde zarara sebebiyet  vermektedir. En belirgin zararlarından birisi de kanal çaplarının daralmasına bağlı olarak tıkanmalara neden olmaktadır.

Atık yağların kaynakta azaltılması ve geri kazanılması esastır. Kullanılmış kızartmalık yağların doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara, ham yağlara, mineral yağlara karıştırılması ve doğrudan yakıt olarak kullanılması yasaktır.

Kullanılmış kızartmalık yağların canlılar üzerindeki olumsuz etkileri dolayısıyla yem ve sabun sanayinde kullanılması ilgili kurumların da işbirliği ile yasaklanmıştır

Bu durumda kullanılmış kızartmalık yağlar yaygın olarak sadece Biyoelektrik üretiminde kullanılabilir.





Alıcı ortama verilmeyip değerlendirmeye tabi tutulduğunda çevre dostu yakıt olan biyoelektrik yakıt elde edilmektedir. Bu doğrultuda Bitkisel Atık Yağların doğaya verdiği zararları bertaraf etmek ve biyoelektrik yakıtı elde etmek amacıyla müdürlük olarak çalışmalara hız verilmiştir. Bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda ilçemizdeki tüm tabldotlara tebligat yapılmış olup yıllık bitkisel atık yağ sözleşmesi yapmaları sağlanmıştır. Diğer işletmelere de tebligatlarımız devam etmektedir. Hanelerden toplanması konusundaki çalışmalarımız proje aşamasında olup en kısa zamanda başlatılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder