16 Mayıs 2013 Perşembe

AĞRI



BAŞAĞRISI










Herkes başağrısı çeker.Ancak bazı insanların başağrısı hem daha sık olur,

hem de daha ağırdır.Çeşitli sebeplerle oluşan pekçok başağrısı tipi vardır.



Kadınlarda hormonal döngü nedeniyle, PMS'ye bağlı başağrısı

görülebilir.Stresten kaynaklanan sinirsel gerilime bağlı başağrıları olabilir

veya genetik olan ve beyne giden kan damarlarının genişlemesi ile ortaya

çıkan migrenden dolayı da baş ağrıları olabilir.




Migren bilinmeyen bazı sebeplerden dolayı, kadınları erkeklerden daha çok

etkiler.



Bazılarına göre de yiyecekler başağrısını tetikler.

Çikolata, kafeinli içecekler, kırmızı şarap, tütsülenmiş et, çedar peyniri ve bir

yiyecek katkı maddesi olan mono sodyum glutamat(MSG), asıl

suçlulardır.Eğer bir yiyeceği yedikten sonra başağrınız olduğunu

farkediyorsanız, bu yiyeceği yememek en iyisi olaacaktır.


Ne Yapmalıyız?


Yoğurt, kalsiyum sülfatlı tofu ve badem iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Bol miktarda kuruyemiş, çekirdek ve yeşil sebze yiyorsanız ya da suyu sert

olan bir bir yerde yaşıyorsanız, aldığınız magnezyum miktarı yeterlidir.



Eğer çok içki içiyorsanız ya da diüretik (idrar söktürücü) kullanıyorsanız

,veya östojen takviyesi alan bir kadınsanız, özellikle risk altındasınız

demektir.



Magnezyum bakımından diğer zengin yiyecekler, süt, muz, buğday kepeği

kayısı ve köri tozudur.

Eğer diyetinizde magnezyum bakımından zengin gıdalar azsa

premenstrüel(kanama öncesi)  dönemde iseniz ve başağrılarınız varsa,

kanamanın başlangıcından 7-10 gün önce 500mg magnezyum, 250 mg

kalsiyum alın.




Eğer başağrılarınız stresle alakalı ise, strese karşı B vitamini almayı

deneyin.B vitaminleri endişe ve aşırı hassasiyete iyi gelir.




Başağrınızın başlayacağını anladığınızda, kendinize sert bir nane çayı yapıp

,rahat bir koltukta oturup gevşeyin.İşe yarayacaktır.




Uyarı: Kalsiyum ve magnezyum vücutta birlikte çalışırlar.Alacağınız kalsiyum

miktarının magnezyum miktarından 2 kat fazla olması gerekir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder