BAŞAĞRISI

Herkes başağrısı çeker.Ancak bazı insanların başağrısı hem daha sık olur,
hem de daha ağırdır.Çeşitli sebeplerle oluşan pekçok başağrısı tipi vardır.
Kadınlarda hormonal döngü nedeniyle, PMS'ye bağlı başağrısı
görülebilir.Stresten kaynaklanan sinirsel gerilime bağlı başağrıları olabilir
veya genetik olan ve beyne giden kan damarlarının genişlemesi ile ortaya
çıkan migrenden dolayı da baş ağrıları olabilir.
Migren bilinmeyen bazı sebeplerden dolayı, kadınları erkeklerden daha çok
etkiler.
Bazılarına göre de yiyecekler başağrısını tetikler.
Çikolata, kafeinli içecekler, kırmızı şarap, tütsülenmiş et, çedar peyniri ve bir
yiyecek katkı maddesi olan mono sodyum glutamat(MSG), asıl
suçlulardır.Eğer bir yiyeceği yedikten sonra başağrınız olduğunu
farkediyorsanız, bu yiyeceği yememek en iyisi olaacaktır.
Ne Yapmalıyız?
Yoğurt, kalsiyum sülfatlı tofu ve badem iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
Bol miktarda kuruyemiş, çekirdek ve yeşil sebze yiyorsanız ya da suyu sert
olan bir bir yerde yaşıyorsanız, aldığınız magnezyum miktarı yeterlidir.
Eğer çok içki içiyorsanız ya da diüretik (idrar söktürücü) kullanıyorsanız
,veya östojen takviyesi alan bir kadınsanız, özellikle risk altındasınız
demektir.
Magnezyum bakımından diğer zengin yiyecekler, süt, muz, buğday kepeği
kayısı ve köri tozudur.
Eğer diyetinizde magnezyum bakımından zengin gıdalar azsa
premenstrüel(kanama öncesi) dönemde iseniz ve başağrılarınız varsa,
kanamanın başlangıcından 7-10 gün önce 500mg magnezyum, 250 mg
kalsiyum alın.
Eğer başağrılarınız stresle alakalı ise, strese karşı B vitamini almayı
deneyin.B vitaminleri endişe ve aşırı hassasiyete iyi gelir.
Başağrınızın başlayacağını anladığınızda, kendinize sert bir nane çayı yapıp
,rahat bir koltukta oturup gevşeyin.İşe yarayacaktır.
Uyarı: Kalsiyum ve magnezyum vücutta birlikte çalışırlar.Alacağınız kalsiyum
miktarının magnezyum miktarından 2 kat fazla olması gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder